13 Haziran 2017 Salı

Yıkanabilir Pedler Ekonomik midir?

Grubumuzun üyelerinden sevgili Elif Feyza'nın "AMME HİZMETİ😊" olarak bizlerle paylaştığı hesaplamayı sizlerle paylaşmak istiyoruz.





AMME HİZMETİ :)
Daha önce bunu yaptık mı bilmiyorum, madem konu pedlerden açıldı, bir de işin ekonomik yönüne bakalım. Çok ortalama bir hesap yaptım, alternatifler olabilir ama çıkan sonuç çok değişmeyecektir! :)
Bir kadın pedlere ne kadar para yatırıyor?
Elimizde 14-50 yaşları arası her ay 1 kere adet gören bir kadın var. Yani 36 yıl boyunca kaç döngü ediyor? 36*12 =432 döngü
Bu kadın 3 kere doğum yapsın, 9ar aydan 27ay adetsiz geçiyor düzensiz 5ay da bizden etti 32 ay, bunu hesaptan düşüyoruz 432-32=400 döngü
40gunluk lohusalık dönemini eklemiyorum bile!
Bir döngü için verilen ücret 10-15 TL arasında değişiyor.
Evet sona geliyoruz, hayatı boyunca 400 döngü gören bir kadın 400*10veya15= 4000-6000 TL para ödüyor! 😱
Hazır Bebek bezleri için 2000 lira civarı bir rakam hatırlıyorum, yani her bir kadın 2-3 bebeğe yatırılan kadar para yatırıyor ve tüm bunlardan çıkan çöpleri de varın siz düşünün! 😱
Daha fazla Bahçeliye bağlamadan 😆 yıkanabilir ped kullanımında ödenecek MAKSİMUM tutarı açıklıyorum: 100 TL  :)
6000 nerdeeee 100 nerde aziz milletim ! :)

Elif Feyza

Sevgili Elif Feyza'ya teşekkür ediyor, yıkanabilir pedleri  mnelam(instagram), pamucco ve babyneo dan temin edebilirsiniz diyerek  yazımızı burada noktalıyoruz.

10 Haziran 2017 Cumartesi

Yıkanabilir Bezler Ekonomik Mi?

Yıkanabilir beze başlarken; uzun araştırmalar, piyasa taraması, kampanyalar, yurtdışından getirtebilme gibi binlerce yazı okur, site tarar ve araştırma yaparız. İlk etapta tam zamanlı başlayacak bir aile için çok yüklü bir harcama için görünse de yıkanabilir bezler; aslında çok da güzel bir yatırımdır. 


Evet; her anlamda yatırım. Öncelikle doğaya yatırım (!).. Çöp üretmemiş, tüketmemiş oluyoruz.. İkincisi, cebimize yatırım.. üçüncü yatırım ise; çocuğumuzun sağlığına; hepimizin en çok önemsediği...

Şöyle kaba taslak bir hesap yapalım: 
(2 yaşına kadar bez kullanan bir çocuğun günde ortalama 6 bez tükettiğini varsayarak yapılan bir hesaplama)


(1)   6*365*2 = 4380 bu sayı bir çocuğun 2 yaşına kadar tükettiği bez sayısı. (Günde ortalama 6 bez değiltirdiğimizi varsayıyorum).. 
(2)   4380*0.50= 2190₺ bu da bu iki yıl boyunca ödenen para (bezlerin tanesinin 50 kuruşa geldiğini varsayıyorum) 
(3)  50*20=1000 ₺tam zamanlı yıkanabilir bez için yapılacak harcama. (Ortalama bir yıkanabilir bez 50 lira, bez sayısı 20 varsayıyorum)... 

Hazır bezlerin zararını çok boyutlu ele alalım:
1. Dünyaya 4380 tane çöp atmak... geri dönüştürülemez ve toprak kabiliytine olumsuz etkileri bulunan çöpler..
2. Tüketim çılgınlığının ekmeğine yağ sürmek..
3. Kullanılan zararlı kimyasalların insan sağlığına, toprağa, dünyaya olumsuz etkileri....
4. Maddi olarak da, her defasında çöpe para atmak... 
Bu sebepler artabilir... 

Ayrıca yıkanabilir bezler birden fazla çocuk büyütebilir. İlk bebeğini yıkanabilir bezle büyüten bir aile; ikinci bebeğinde "0" lira bez harcaması yapar :) 

Yıkanabilir bezin ekonomik olup olmadığı tartışılırken; önyargılarla karşı gelen insanların en çok yaptığı yorum ise şudur: "iyi de onları yıkarken harcanan su ve elektriğe ne olacak?"... Evet tüketiyoruz. Ancak hazır bezlerin üretimi de çok fazla karbon salımına ve su tüketimine sebep olmaktadır.. Ve zaten sevgili yıkanabilir bez kullanan ailelerin; ekolojik ve sürdürülebilir yaşama önem verdikleri bir gerçektir. Çoğumuz; düşük enerji tüketimine sahip makineler ve ekolojik deterjanlar kullanmaktayız..

Herkese az sızdırmalı, bol bezli günler dileriz.
Sevgiler...

Ceyda Sevinç


Yıkanabilir Bezler Hakkında

Merhaba doğa dostu, bebeğini sağlıklı ürünlerle büyütmek isteyen ebeveynler..

"Yıkanabilir bez nedir? Neden yıkanabilir bez?" konularını az da olsa açıklamak istiyoruz bu yazımızda.

Yıkanabilir bez; bebek çişini kakasını yaptıktan sonra çöpe atılmayan, yıkayıp tekrar kullanılan bezlerdir. Evet; aslında bir çoğumuzun annelerinin bizi büyütürken kullandıkları yöntem ama tek bir farkla: şimdi çok daha pratik, çeşitli ve sevimli :)

Fotoğraf kaynak: https://tr.pinterest.com/pin/403635185322659137/
Yıkanabilir bezi araştırırken, Türkçe çok az kaynak olduğunu, yazıların bir sürü grupta dağınık olduğunu, desteklerin, problemlerin, makalelerin ve paylaşımların ve hatta ikinci el satışlarının eksikliğini farkederek Sevgili Zeynep; Facebook grubunu kurdu.

"Yıkanabilir Bez / Cloth Diaper Turkey ( https://www.facebook.com/groups/683844848463159/

O grupla bağlantılı olan bu blogta zaman zaman açıklayıcı bilgileri paylaşma niyetindeyiz.

Bu bilgilerin kimisi zaten bir yerlerde yazılmış, çizilmiş.. ee Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok :) BLW Türkiye sitesinde Sevgili Zeynep Şakar'ın çok güzel bir yazısı var Yıkanabilir Bezlerle ilgili.

Şöyle bir alıntı yapmak istiyorum yazıdan:

"Her gün poşetler dolusu bezi doğaya bırakıyoruz ama nereye gidiyor bu bezler? Büyük çöp yığınları arasında soluduğumuz havaya, içtiğimiz suya ve her türlü gıdamızı temin ettiğimiz toprağa karışaeak dolaylı yoldan tüm insan sağlığı için tehdit oluşturuyor." 


Yazının linki burada: http://blwturkiye.com/yikanabilir-bebek-bezleri/

Yazısını paylaşmamıza müsade eden ve bizlerden desteğini esirgemeyen Zeynep Şakar'a çok teşekkür ederiz.

Not: BLW Türkiye, ek gıdaya geçişte "Baby Led Weaning" (Bebek Liderliğinde Beslenme) yöntemini benimseyen ebeveynlerin toplandığı bir platformdur. 



16 Nisan 2017 Pazar


YIKANABİLİR BEBEK BEZİYLE TANIŞMAM VE GRUBUMUZUN HİKAYESİ

Yıkanabilir bezler aslında yeni çıkan bir şey değil.  Benim yıkanabilir bezlerle ilk tanışmam 90'lı yıllarda yengelerimin küçük kuzenlerimi eski usul üçgen bezlerle bezlerken görmemle oldu.
Bayramlarda ve tatillerde köyde buluşur gece gündüz birlikte kalırdık.  O zamanlar köydeki evimizde çamaşır makinesi yoktu. Tüketime şiddetle karşı çıkan babaannem(tanıyanlar bilir :) uzun yıllar da aldırmamıştı.  Yengelerim 2-3 günde bir o bezleri ellerinde yıkar bahçedeki çalıların üzerine serer mis gibi güneşte kuruturlardı. Bu rutin bana o zamanlar çok normal geliyordu. Aradan yıllar geçtiginde artık hazir bezler daha yaygın kullanılmaya başladı ama yengelerim yikanabilir bez kullanmayı halen birakmadı. Ama onlara öyle cazip geliyordu ki çok iyi hatırlıyorum hazır bez alınca bebeklerinin bezi bırakacağını düşünüyorlardı. Halbuki tam tersi. Hazır bez kullanan bebekler çiş yapınca rahatsızlık hissetmedikleri için bezi birakmalari da zaman alıyor.  Bu yüzden özellikle bez bırakma döneminde ıslaklığı hissettirecek bezler kullanılması öneriliyor.  Yaşım ilerledikçe  yavaş yavaş çevreye duyarlılığım,  sağlığa ve doğal ürünlere düşkünlüğüm arttı.  20'li yaşlarımda okuduğum rahmetli Aidin Salih'in Gerçek Tıp kitabı da özellikle sağlık konusunda bilincimin artmasina vesile oldu. Özellikle bezler ve pedlerle ilgili bölüm zihnime kazındı.  Daha o gün ileride bebeğim  olursa kullan-at bezler kullanmayacağıma karar vermiştim.
Bize öyle normal, olmazsa olmaz gösterilmiş ki nasıl kabullenmisiz bu kadar anlamıyorum. Bebek bezi malzemesinden bir body veya kıyafet üretilse hangimiz onu giyer veya bebeğimize giydirmek isteriz. Hiç kimsenin giymek ya da bebeğine giydirmek isteyeceğini sanmıyorum . Dokusu yumuşak, pamuk kiyafetler tercih ederiz hepimiz değil mi? İş beze, bebeğimizin poposuna gelince neden değişiyor? Altına çiş yapıyor diye bebeğimimizi adeta cezalandiriyoruz. Halbuki o da bize yanlış lanse edilmiş bir konu. Bebekler aslında kendilerini kirletmek istemezler. Doğaları bu sekilde proglanmamış.   Biz onları bezlerine yapmaya alıştırıyoruz. Bu ayrı bir yazının konusu. (Bkz.  Tuvalet iletişimi, bezsiz bebek ) Normalde vücuduna değmesini asla istemeyeceğimiz bir materyali, içerisindeki bir sürü kimyasalla beraber en az 2-3 sene 24 saat boyunca maruz bırakıyoruz.
Benim yıkanabilir bez kullanmaktaki çıkış noktam sağlık oldu. Çevreye ve ekonomiye katkıları da artı noktalarıydı.  Bazı arkadaşların çıkış noktası ise çevre . Ki o da çok mantıklı. Bir bebek bezi bırakana kadar yaklaşık bir ton atık üretiyor ve bu bezler yüzyıllarca doğada yok olmuyor. Ve kirlenen çevre çocuklarımızın ve bizim sağlığımızı tehdit ediyor . Yani yine aynı kapıya çıkıyor.







Hem ülke hem de ev ekonomisine katkısıysa cabası.

Bu düşüncelerle yakın çevremde bir kişi dahi kullanmamasina ragen ilk kızımın doğumundan önce bu bezleri araştırma girişiminde bulundum. Niyetim eski usul bezlerin nasıl kullanıldığını araştırmaktı.  Onları araştırırken yeni nesil yıkanabilir bezlerle karşılaştım . Yurdisinda çok yaygın olduğunu ülkemizde de bazı annelerin kullandığını çeşitli bloglardan öğrendim.  Çevreden yeterli desteğı, kendimde de yeterli cesareti göremediğim için bez seçimlerinde bazı hatalarım oldu. Kullanırken de bu sebeple çok başarılı olamadım. Yine de zaman zaman çıkarıp denemeye çalıştım.  Özellikle iki yaşından sonra kullandım. Önemini tekrar hatırlatan bir gruba üye olmam da etkili oldu. 5 ay sonra da kızım bezi bıraktı.
İkinci bebekte biraz daha tecrubeliydim. Yeni alternatifler çıkmıştı.  Yaptığım hataları biliyordum . Tekrar niyetlendim ve yeterli sayıda bez temin ettim. Ve ikinci kızım yaklaşık 15 günlükken kullanmaya başladım. Alışana kadar hazır bezle dönüşümlü gidiyordum. Hazır bezi ne kadar az kullanırsam o kadar mutlu hissettim kendimi. Bebeğime onları bağlarken de huzurlu...
Facebookta çeşitli gruplar var. Neredeyse her konu ile ilgili bir grup bulabilirsiniz.  Ama nedense bu konuyla ilgili bir grup yoktu. Başka bir grupta " bunun yayılmasını istiyorsanız grubunu kurun" önerisi kafama oldukça yattı.  Evet bu işe başlamak tüketime ve rahata alışmış yeni nesil için çok da kolay değildi.  Biraz destek, biraz tecrübeleri dinlemek işi daha da kolaylaştırabilirdi.  Tecrübe deyince annelerimizin de tecrubeleri var evet ama onlar hep ellerinde yikadiklari için bıkmış ve bizi vazgecirecek ilk kişiler malesef onlar oluyorlar. O yüzden yine becerememe ve vazgecirilme ihtimaline karşı  ikincide annelere pek bahsetmedim bu konudan. ☺  Böyle bir grup ihtiyacı vardı ve birileri kursun diye beklemek yerine kendim kurmayı tercih ettim. Tam da yeni yılın ilk saatleriydi. Ülkemizden malesef yine olumsuz haberler gelmesine rağmen 🙁 heyecanıma engel olamadım ve grubu kurdum. Çeşitli gruplardan tanıdık tanımadık bu konuyla ilgilenen herkesi davet ettim. Sadece ilgilenenler geldi önce gruba. Çok heyecan vericiydi. Her yorumu her postu merakla ve zevkle okuyordum. Hala da öyle.  Sonra Ankara Bebeevi'nin sahibi Hacer Demirel'den bir mesaj geldi. Matahari Doğal kremlerini üreten Ceyda Sevinç'in bu konuyla ne kadar ilgilendiğini, hatta bir fuarda gönüllü olarak bu bezleri anlatırken tanıştıklarından bahsetti. Sonra o da grubumuza katıldı ve Hacer, Ceyda ve ben admin olarak grubun yayılması için birlikte çaba sarf ettik. Onlarla tanismak benim için ve grubun devamliliği için çok güzel oldu. Birlikte grubun yayilmasi icin fikir alışverişleri yaptık , halâ da yapıyoruz.  Yikanabilir bebek bezi üreticilerini grubumuza davet ettik. Cekilisler düzenledik.  Grupta çok güzel bir atmosfer oluştu.  Hiç duymayanlar duymaya başladı.  Cesaret edemeyenler bir cesaret başladı.  Ben de mesela grup kurulduğunda yarı zamanlı kullanıyorken Ceyda'nin yazdıklarından, tatilde bile kullanmasından etkilenerek tam zamanlı kullanıma geçtim.  Gün geçtikçe grubumuzun sayısı da yıkanabilir bez kullanmaya başlayan bilinçlenen annelerin sayısı da artıyor. Minik bir adım kelebek etkisi yaptı ve binlerce kişiye ulastı.  Ve ben bu adımı atmak bana nasip olduğu için Allah'a çok şükrediyorum.  Hep düşünürdüm, bu dünyada kalıcı olacak bir hayır, arkamdan hayırla anılacak ne yaptım ya da yapabilirim diye . İşte şimdi içim biraz olsun rahat. Rabbim mahçup etmesin .

Grubumuzun linki👉
https://www.facebook.com/groups/683844848463159/

                                                      Zeynep Büşra